With sweeping views of Puget Sound and the Olympic Mountains, this entire home was ‘radically reconfigured.’

Share story

THE CONSERVATORY started it. There it stood, in all its York-imported glory, so tantalizingly close, yet stranded all alone at the far end of an open-air breezeway.

In the mornings, armed with coffee and The Wall Street Journal, Tim Kirley trekked outside to the see-through room with a front-page view.

But … that “outside” part. So the original plan was simple: Connect that conservatory to the kitchen.

Except … the kitchen had its own issues. Like, it actually was four rooms: family, breakfast, dining and the “tiny little E-shaped” kitchen itself, Megan Kirley says. And it had a much larger role to fill.

“Like any normal family, we’re always in the kitchen,” says Megan.

So … they needed a bigger, better, lighter kitchen, too.

The Kirley family (Tim; Megan; and their 12-, 16- and 18-year-old children) lived in London before moving to this expansive European-inspired home on a bluff in The Highlands. When they were shopping for Seattle-area houses, they couldn’t help but notice all their favorite kitchens had one common fixture: Stuart Silk Architects.

Certainly Silk was the man for the job.

“Our Realtor said he’d be busy,” Megan says. “But I thought, ‘You know what? I’m just going to call him.’ And he answered and said, ‘When do you want me to come out?’ ”

The Kirleys didn’t want obstructive upper cabinets in their newly light and wide-open kitchen, so when Silk asked, “Where are you going to put the food?” two 20-foot-long islands emerged (also ideal for a kids pizza bar and/or a grown-up margarita bar). Other touches: polished concrete countertops, cerused white-oak cabinets and beams, large-format honey-colored limestone flooring and a retractable kitchen hood.  (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
The Kirleys didn’t want obstructive upper cabinets in their newly light and wide-open kitchen, so when Silk asked, “Where are you going to put the food?” two 20-foot-long islands emerged (also ideal for a kids pizza bar and/or a grown-up margarita bar). Other touches: polished concrete countertops, cerused white-oak cabinets and beams, large-format honey-colored limestone flooring and a retractable kitchen hood. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

Silk was the man for the job — even, and especially, as the original idea evolved into a new whole-house vision (innovative design and detailing, traditional/contemporary combo, warmth, minimalism, light). In two parts.

Phase One covered the conservatory, now beautifully connected, electrically updated and a “very useful room” for family dinners and breakfasts; the kitchen, now large enough for the Kirleys and the caterers, filled with light and wide open to Puget Sound and the Olympic Mountains; and the family room, mud room and detached guesthouse.

That was Phase One, level one. Upstairs, the entire north end of the home was demolished to reconfigure the kids’ bedrooms. (The two girls drew designs for their own rooms, Megan says: The 18-year-old now has a bright, white suite, with asymmetrical shelves and an archway, while the two younger children share a bathroom.)

“It was great,” Megan says. “It was so great, we decided to do the rest of the house. It turned into sort of a joke: How many walls can we knock down?”

Much of the exterior of the Kirleys’ home remains, although Silk did add a large carved limestone entry portico to provide a new “face” and identity to the home, and to “affirm a sense of permanence and timelessness.” (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
Much of the exterior of the Kirleys’ home remains, although Silk did add a large carved limestone entry portico to provide a new “face” and identity to the home, and to “affirm a sense of permanence and timelessness.” (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

Oh, lots.

In fact, Megan says, only the original exterior walls remain.

“Every square foot of the nearly 10,000-square-foot home was remodeled,” Silk says — even the terrace. “All of it was radically reconfigured. We took it even beyond the studs. There’s not one wall upstairs in its original location, and only one room in the same place: Tim’s office, which had been three rooms.”

The previous master suite (actually seven interconnected rooms) was oriented north-south but now flows in just the right direction, along with a sitting room. “We want to look at the water,” Kirley says. “This is one of the best things Stuart did in the whole house.”  (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
The previous master suite (actually seven interconnected rooms) was oriented north-south but now flows in just the right direction, along with a sitting room. “We want to look at the water,” Kirley says. “This is one of the best things Stuart did in the whole house.” (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

Phase Two!

More “rabbit-warren rooms” vanished. Marble columns tumbled. Black-and-white tile: exiled. Dysfunction: cured. A transitional theme emerged.

The master bedroom, which had been seven separate but interconnected rooms, was completely remodeled, reoriented and re-imagined within its existing space. There had been nine bedrooms; now there are five. There had been 11 fireplaces; now there are five (though the one in the basement is sealed off), Megan says, including a new one carved into the formal living room (itself relocated to the south end of the home).

Outside, on the covered terrace off the living room, Silk divided the floor pattern into three “chunks,” designed a cozy firepit and created a true outdoor-living space the Kirleys use all the time, thanks to powerful heaters imported from New Zealand. (So hot that the first time they were plugged in, they blew the whole system, Megan says.)

Under a 20-foot entry ceiling, art marks the opening to the gallery, used as a space to display collected pieces and host large functions. The steel of the new stair railings matches the fireplace detailing and the massive entry columns. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
Under a 20-foot entry ceiling, art marks the opening to the gallery, used as a space to display collected pieces and host large functions. The steel of the new stair railings matches the fireplace detailing and the massive entry columns. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

The towering entry, art-filled gallery, formal dining room, first-level powder room and once-mirrored music room — all transformed.

All over, innovative steel details — on fireplaces, columns, stairs, bookshelves, light fixtures — merge with historical settings. A cohesive blend of white painted walls and bleached quarter-sawn white-oak paneling connects it all.

An Urban Hardwood table centers the conservatory, now attached to the main home and “a very useful room” that everybody loves, Kirley says. “It’s good to feel like you’re outside even when you’re not.”  (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
An Urban Hardwood table centers the conservatory, now attached to the main home and “a very useful room” that everybody loves, Kirley says. “It’s good to feel like you’re outside even when you’re not.” (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

And that once-aloof conservatory? It’s come home, just like part of the family.

“It’s normal now,” Megan says. “It’s warm, and getting warmer. It’s a happy home.”