A Madison Park home offers just the right amount of space, and spaces, for all generations.

Share story

FAMILY IS THE FOUNDATION of Joan Evans’ Madison Park home, where everything — privacy and light, roominess and coziness, shared history and intergenerational memories-in-the-making — comes together, beautifully and purposefully, to bring everyone together.

Evans moved here from Milwaukee, Wis., in 2012, after the death of her husband, federal appeals-court Judge Terence T. Evans. Their three children (plus grandchildren Stella, 10; Henry, 11; and Olivia, 13; with another granddaughter due in July) are dotted up and down the West Coast: a son in Los Angeles, a daughter in San Francisco and another daughter in Seattle.

“I chose Seattle,” says Evans, a former high-school English teacher. “I love the look of the Northwest.”

Family is the foundation for Joan Evans’ Madison Park home. (Benjamin Benschneider / The Seattle Times)
Family is the foundation for Joan Evans’ Madison Park home. (Benjamin Benschneider / The Seattle Times)

After settling on an eminently walkable neighborhood and a trickily treed corner lot, she then chose an architect — Mike La Fon of Capsule — who also has a family connection: His wife is best friends with Evans’ Seattle daughter.

Most Read Stories

Unlimited Digital Access. $1 for 4 weeks.

They started off thinking they’d work with the lot’s former rental home but, La Fon says, “As she was envisioning it remodeled, she decided she was going to build. She realized she wanted to define what the home’s going to be: big and open and modern” — a complete break from the family’s “absolutely amazing” and certifiably historic 5,500-square-foot Georgian Colonial in Milwaukee.

Evans wanted a similar openness — but without wasted space. “In our old home, there were rooms we rarely used,” Evans says. “We had a Christmas room. We’d go up to the third-floor kitchen a couple times a year and look for animals.”

Most of all, though, she wanted a gathering space for her entire extended family — “If you build it, they will come,” Evans says — and a repository for its history. Check, and check:

• The soaring main-floor, 900-square-foot great room is driven by the “room for everyone” concept and anchored by a completely integrated kitchen that maintains all visual connections from end to end. “Everybody likes to cook, including the kids,” Evans says. “We can get everybody busy without bumping into each other.”

All three upstairs bedrooms have air-conditioning; a remote-controlled skylight in the hall outside the master opens for circulation. Because the master bathroom serves as a dressing room and closet, there is no dresser in Joan Evans’ bedroom — although there are, out of sight here, two antique desks from her previous home in Milwaukee and a Herman Miller Aeron chair.  (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
All three upstairs bedrooms have air-conditioning; a remote-controlled skylight in the hall outside the master opens for circulation. Because the master bathroom serves as a dressing room and closet, there is no dresser in Joan Evans’ bedroom — although there are, out of sight here, two antique desks from her previous home in Milwaukee and a Herman Miller Aeron chair. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

Restoration Hardware bar stools at one of the two 4-foot-by-8-foot PentalQuartz-topped islands swivel for watching all that action in the kitchen — or on the TV.

• Granddaughter Stella, from San Francisco, told Evans, “Blue is my favorite color, Grandma,” so now the soothing sky-blue guest bedroom with the Mount Rainier view is called Stella’s Room.

• In the carpeted lower-level guest area (at 800 square feet, the exact footprint of the site’s previous home), Evans has an antique dresser that — not coincidentally at all — perfectly holds a diaper-changing pad. There’s also a low tub for easy, kneeling grandchild-bathing.

“This is sort of like my dream kitchen,” says architect Mike La Fon, who designed a similar layout for himself years ago and always wanted to see it someplace. The stairs are designed to let light from the two-story diffused windows pass through, and the tucked-in closet, clad in reclaimed wood from Montana, shapes a step-down entry. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
“This is sort of like my dream kitchen,” says architect Mike La Fon, who designed a similar layout for himself years ago and always wanted to see it someplace. The stairs are designed to let light from the two-story diffused windows pass through, and the tucked-in closet, clad in reclaimed wood from Montana, shapes a step-down entry. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

• Rods embedded on the main floor rise continuously up the strong statement of a custom steel staircase, floor to floor, to align with the upper railings and serve as a protective “guard rail.”

• The whole five-panel LaCantina glass door to the back deck folds right up, but one end panel serves double duty as a swinging entry door so children can even more easily zip outside and back in. “When the kids come, it’s another room,” Evans says.

Joan Evans says she “had come pretty well-prepared” for furnishing her new space: She ordered the custom-made sofa from Couch in Ballard, designed the cocktail table “by the inch” and even got new side tables from Room & Board after the first ones weren’t quite working, height-wise. (The “T” on the Jonathan Adler pillow, along with a “T” piece of tin art in the dining area, pays tribute to Evans’ late husband, whom her sons-in-law and his golf buddies called “T.”) The door to the home elevator is at the back left. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
Joan Evans says she “had come pretty well-prepared” for furnishing her new space: She ordered the custom-made sofa from Couch in Ballard, designed the cocktail table “by the inch” and even got new side tables from Room & Board after the first ones weren’t quite working, height-wise. (The “T” on the Jonathan Adler pillow, along with a “T” piece of tin art in the dining area, pays tribute to Evans’ late husband, whom her sons-in-law and his golf buddies called “T.”) The door to the home elevator is at the back left. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

• A step-down mudroom on the south side of the main floor (where the “functional” stuff lands) uses leftover reclaimed wood from the entry closet to hold hooks for the grandkids’ gear.

• Now for fun, later for ease and accessibility, an accordion-opening Garaventa Lift elevator glides between the home’s three levels.

Architect Mike La Fon used the same reclaimed wood on the wall shelves as the entry closet, with custom steel blackened brackets, to hold this part of Joan Evans’ book collection. “In Milwaukee, I had a library and more bookshelves,” Evans says. “I took probably about six boxes to Goodwill.” The maple dining table, by Dale Shafman of Northwest Wood Design, will be “the piece for the kids to fight over,” Evans says.  (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)
Architect Mike La Fon used the same reclaimed wood on the wall shelves as the entry closet, with custom steel blackened brackets, to hold this part of Joan Evans’ book collection. “In Milwaukee, I had a library and more bookshelves,” Evans says. “I took probably about six boxes to Goodwill.” The maple dining table, by Dale Shafman of Northwest Wood Design, will be “the piece for the kids to fight over,” Evans says. (Benjamin Benschneider/The Seattle Times)

• And throughout, a family’s story is preserved and shared: Two letter-T pieces, one a sofa pillow and one a dining-area work of rustic art, pay tribute to Evans’ husband; a chronologically arranged wall of framed photos serves as a beautiful, linear family growth chart; a china cabinet displays Evans’ shell collection; and a custom-designed wall unit shelves a fraction of her vast book collection. (“She told me she had a lot of books,” La Fon says. “And then she said, ‘No; I have a lot of books.’ ”)

In Evans’ home, a place of tradition and transition, there is space for everyone, and a space for everything that truly matters.

“I have far less stuff than I used to have,” Evans says. “This is a different style of home. The house has taught me to divest and to live with less clutter. It feels good.”